«

»

May 26 2016

Creepshow

creepshowStephen King – Bernie Wrightson – George A. Romero
Çizgi Roman – 66 sayfa

 

Merhaba Sevgili Okur,
Çizgi romanımız, gerilim-korku türündeki eserleriyle tanınmış ünlü Amerikalı yazar Stephen King‘in 5 öyküsünden oluşan Creepshow (Korku Şovu).

Kitabımızın önemli bir özelliği, “ortak” bir çalışmanın ürünü olması…
Ben kitabın düzenlemesini, balonlamasını, renk kontrollerini, kısacası mutfak işlemlerini gerçekleştirdim. Ancak Çizgi Diyarı‘ndan çevirmen arkadaşlarımın katkısı olmasaydı bu kitap da olmazdı.
Evet, kitabımızda yer alan 5 öyküyü ve bu öyküleri dilimize kazandıran değerli 4 değerli dostumu size takdim edeyim (öykü sırasına göre):

 


FATHER’S DAY (Babalar Günü)
Çeviri: Nihat ERDEMİR (direnc11)

THE LONESOME DEATH OF JORDY VERRILL (Jordy Verrill’in Gizemli Ölümü)
Çeviri: Cem ERTAŞ (sensei)

THE CRATE (Sandık)
Çeviri: Nadir KADIOĞLU (scanfan)

SOMETHING TO TIDE YOU OVER (Gelgit)
Çeviri: Nihat ERDEMİR (direnc11)

THEY’RE CREEPING UP ON YOU (Hamam Böcekleri)
Çeviri: Gül Ümit GÜRAK (mamawindu)


 

Çevirmen dostlarıma ve ayrıca kitabın hayata geçirilmesinde pay sahibi sevgili dostum Cemil Hazman‘a (yeryüzü) bir kez daha teşekkür ediyorum.

CShow_oyku_animeCreepshow_07

Kitabımızın yazar-çizer kadrosu ise şöyle:

CShow_fotolar1Stephen King‘i tanımayanımız-bilmeyenimiz yoktur herhalde… Yüzyılımızın,korku-gerilim edebiyatındaki en usta, en popüler ve en üretken yazarlarından birisi. Şimdi burada King’i anlatmaya kalksam, blogun sayfaları yetmez sanıyorum…
Bernie Wrightson kitabımızın çizeri, Jack Kamen ise kapak tasarımcımız.

Bernie Wrightson, çizgi romanda artık kült olmuş bir isim. Wrightson‘a sadece “çizer” demek bence çok hafif kalır ve bence öyle bir paragrafla geçiştirilebilecek biri de değil.
Sanatçıyı en kısa yoldan nasıl tanıtabilirim diye düşündüm ve sonunda sizinle olağanüstü çizimlerinden oluşan bir kitabını (bonus) olarak paylaşmak istedim. Bernie Wrightson’s Frankenstein or The Modern Prometheus adlı bu kitabı yazı bitimindeki linkler bölümünden indirebilir-okuyabilirsiniz).
Bence incelemeyi kesinlikle ihmal etmeyin.
Kitabın birkaç örnek sayfasını aşağıda paylaşıyorum:

 

CShow_Frankenstein

Creepshow, kitap+film olmak üzere ortak tasarlanmış bir proje. Yani kitabımızın 1982 yapımı bir de sinema filmi var… Ve film, kendisini ilginç kılacak birçok özellik taşıyor.

CShow_filmAfisCShow_fotolar2İlk büyük özellik, yönetmen koltuğunda bugün artık “Zombi Yönetmeni” diye anılan George A. Romero‘nun oturması… İlk kez, 1968 yılında çektiği Night of the Living Dead adlı filmiyle korku sinemasına “Zombi” alt kültürünü yerleştiren ve bugüne kadar çekilmiş tüm zombi filmlerinin-dizilerinin ‘ağababası’ Romero, ilerlemiş yaşına rağmen hala üretkenliğini koruyor.
Film siz sevgili okurlara bir başka açıdan da ilginç gelecektir. Çünkü bu ‘çizgi romansal’ bir sinema filmi: Küçük bir çocuğun gözünden, okuduğu “Creepshow” adlı korku dergisindeki karelerin canlanması şeklinde tasarlanmış…
Kitabı okurken fark edeceksiniz, öyküleri bize “Creep” adlı sevimli (!) bir yaratık sunuyor ve okuyucuya da “Çocuklar!” diye hitap ediyor… İşte bu seslenişin sırrı filmin başındaki açılış sahnesinde… Bu bölümde “Creep” adlı yaratıkla bir çocuk arasındaki yakınlaşma anlatılıyor ve sonra biz öyküleri izlemeye başlıyoruz. Bu açılış sekansı kitapta yok.
Tanınmış oyuncular da eşlik ediyor bize; İlk öyküde Ed Harris‘i, dördüncü öyküde ise Leslie Nielsen‘i görüyoruz…
Bir de ikinci öykü var ki (Jordy Verrill’in Gizemli Ölümü) burada da Stephen King‘in kendisini başrolde izliyoruz. Yanılmıyorsam ilk ve tek oyunculuk deneyimi bu…

 

Burada bir parantez açıp, Sevgili dostum Nadir KADIOĞLU‘nun Çizgi Diyarı forumundaki İçinden Çizgi Roman Geçen Filmler başlıklı paylaşımında Creepshow‘la ilgili yazdıklarını ek bilgi olarak aktarmak istiyorum:

“Creepshow” hem bir çizgi roman uyarlaması, hem de içinden çizgi roman geçiyor!
“E.C. Comics”in “CreepShow” adlı çizgi romanından uyarlanmış bu “antolojik film” tıpkı uyarlandığı roman gibi 5 hikâyeden oluşuyor. Filmin hemen başında sert üvey baba küçük oğlunun okuduğu korku temalı comics’i (bu filmin uyarlandığı dergi) elinden alır ve çöpe atar. Kamera çöp bidonundaki dergiye yaklaşırken canlı görüntüler çizgiye dönüşür, jenerik bittikten sonra tekrar canlı görüntüler başlar. Bu andan itibaren tekinsiz hikayeler peşpeşe sıralanır. Filmde yer yer çizgi roman çerçeveleri, yazı balonları ve sayfaları (reklâm sayfaları dahil) canlı görüntüler üzerine bindirilmek suretiyle kullanılır. Hikâyelerin başlangıcında ve biterlerken gerçek görüntülerle bunlara uyan çizimler arasında geçişler vardır (sinemacı deyimiyle “dissolve” veya “zincirleme”). Bu sahneler sayesinde filmde adeta “E.C. Comics”in havası hissedilir.”

 

Kitabımızın içinde bir de animasyon var
Evet, bu blogda Tenten ve Kaptan adı altında paylaştığım animasyonlu çizgi roman denememden sonra, ilk kez bu çizgi romanın içinde bir karede animasyon kullandım.
Yine deneme amaçlı ve 36. sayfada kullandığım bu animasyonu aşağıda görsel olarak veriyorum.

Creepshow-36-animeTahmin edeceğiniz gibi bu animasyonu, orijinal filmin çizgi romanla çakışan aynı sekansından kareler alarak gerçekleştirdim.

ÖNEMLİ!..
Şimdi burada önemli bir hatırlatma yapmalıyım.
Bildiğiniz üzere aşağıda, kitap ile ilgili linkler var. Ancak kitabı indirmeyip internet üzerinden okumayı denerseniz bu animasyonu izleyemeyeceksiniz. Çünkü kitabı yayımladığım okuma platformu, bu tür .gif uzantılı animasyonları desteklemiyor. Dolayısıyla animasyonun olduğu karede sabit bir görüntü olacaktır.

Eğer ki bu animasyonu izlemek isterseniz kitabı indirmeniz gerekiyor.
İki küçük gereksinimimiz daha olacak. Birincisi, bu blogun sağ yan sütununda linki verilen CDisplay programını indirip bilgisayarınıza kurmanız. İkincisi de bilgisayarınızın Windows 7 veya üzeri bir işletim sistemine sahip olması.
Yukarıda yazdıklarımı sağlarsanız, indireceğiniz Creepshow.cbr adlı dosyaya çift tıklayarak kitabı animasyonu ile birlikte okuyabilirsiniz…

Şimdilik kitap ve filmle ilgili olarak söyleyeceklerim bu kadar.

İyi okumalar.

 


 

İndirme ve Okuma Linkleri:
1) Bernie Wrightson’s Frankenstein or The Modern Prometheus (Bonus)
Kitabı bilgisayarınıza indirmek ve CDisplay EX programıyla okumak için BURAYA (96 Mb);
İndirmeden okumak isterseniz lütfen aşağıdaki resme vaya mobil cihaz kullanıyorsanız Continue to Publication yazısına tıklayınız.

 

 

2) CREEPSHOW (Kitap)
Kitabı bilgisayarınıza indirmek ve CDisplay EX programıyla animasyonlu okumak için BURAYA (60 Mb);
İndirmeden ve animasyonsuz okumak isterseniz lütfen aşağıdaki resme vaya mobil cihaz kullanıyorsanız Continue to Publication yazısına tıklayınız.

 

 

Yazar hakkında

Halil Gürdal Gürak

1959 yılında İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi / Teknik Eğitim Fakültesi / Matbaacılık Bölümü / Reprodüksiyon ana bilim dalı mezunu. Çeşitli tarihlerde Cem Yayınevi, Altan Matbaacılık, Yapı Endüstri Merkezi Yayın Bölümü, NESA Basın-Yayın A.Ş.'de çalıştı ve emekli oldu. Sinema, kitaplar ve çizgi romanlar özel ilgi alanları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir