«

»

Eki 02 2019

Ormanın İçinden

Ormanın İçinden (Through the Woods)Ormanın İçinden (Through the Woods)
Çizgi Roman Albümü – 212 sayfa


Merhaba Sevgili Okur,

Epeyce uzun bir ayrılıktan sonra, yine Sevgili Dostum Nadir Kadıoğlu ile birlikte kotardığımız yepyeni bir çalışmayla bir aradayız. Daha önce yine kendisiyle birlikte çalıştığımız Lovecraft Antolojisi, Ölülerin Ruhları (Edgar Allan Poe albümü) ve Creepshow adlı eserleri bu blogda sizlerle paylaşmıştım.

Bu çalışmada da Sevgili Dostum kitabın Türkçe’ye çevirisini, ben de balonlama ve sayfa düzenlemelerini yaptık. Biz, bu konuda gerçekten uyumlu bir ekip olduk.

Ormanın İçinden (Through the Woods)

Şimdi size öncelikle Nadir Kadıoğlu‘nun kitapla ilgili kısa notlarını aktarmak istiyorum:

Bu ortak çalışmamızda da Türkçe çeviri kısmını yine ben yaptım. Kitabın içindeki 5 (giriş ve sonuç bölümleriyle birlikte 7) kasvetli, ürkütücü ama bir o kadar da dokunaklı hikâye manzum tarzda yazılmıştı; bunlarda çevirilere biraz daha dikkat sarf etmek gerektiğini bilirsiniz. Bazen bir iki kelimeyle yazılmış kısa bir manzum cümleyi ‘Yazar acaba hangi anlamda kullanmış olabilir?’ diye uzun uzun düşünürsünüz, anlamlandırabilmek için hikâyenin bir başına, bir sonuna sık sık dönüp bakarsınız.
Ama albümün beni en çok etkileyen yanlarından biri, bana göre, 1960’ların stilistik tarzını anımsatan “retro” diyebileceğim çizgileri.

Ormanın İçinden (Through the Woods)

1960’larda bu tarz çizgileri her yerde görürdük: Takvimlerde, mecmualarda, hatta turistik haritalarda bile. Bu çizgiler çok naifti ve küçük yaşlarımızda bizler de hemen benzerlerini çizebilirmişiz gibi gelirdi (ama hiç de öyle kolay değildi tabii). Bu desenlerde perspektif kurallarına ve orantılamaya bilerek dikkat edilmez, renklendirmede çoğunlukla özgün renklerden sapılır, renkler bilerek kontürlerin dışına taşardı.

Ormanın İçinden (Through the Woods)

Örneğin albümün 40-41. sayfalarından aktardığım yukarıdaki kompozisyonda şato ve at arabası nasıl da tabiat kurallarına aykırı duruyorlar, kullanılan az sayıdaki renkler de öyle (mavi patika, beyaz bitkiler). Ama bu haliyle öylesine müthiş bir manzara ki, insanın hemen çizim tahtasına koşası geliyor.

Through the Woods - Emily CarrollThrough the Woods - Emily Carroll

Benim kişisel olarak; sinemada ve tiyatroda olsun, müzikte olsun, yazılı edebi eserlerde veya çizgi romanlarda olsun ilk aradığım şey atmosferdir. İşte, kitabımızın ilk sayfalarıyla birlikte bambaşka bir evren karşılıyor bizi. İnsanı içine çekiveren paneller, renk kullanımı, perspektif deformasyon, hepsi bir bütün oluşturuyorlar. Her şey birbiriyle o denli uyumlu ki, kayıtsız kalamıyor ve anlatılan öykünün içine giriveriyorsunuz. Kendi adıma konuşmam gerekirse, kitaptaki 5 öykü de benden tam not aldı. 5 öyküde de sakin korkuyu ve gerilimi ta yüreğimde hissettim. Bu, bir grafik romanda pek rastlanır bir özellik değildir sanırım.

 

Ormanın İçinden (Through the Woods)

 

TEKNİK BİRKAÇ SÖZ…

Kitabımızın tekst bölümlerinde sanatçı kendi el yazısını kullanmıştı ve bu el yazısını taklit etmek çok zordu elbette. Ayrıca böyle bir şeye kalkışmak için hem iyi bir kaligrafiniz hem de bir grafik tabletiniz olmalıydı. Uzatmayayım kitabın tüm iç yazıları için, uzun süren araştırmalar sonrası (üzerinde biraz oynama yaparak Sunday Holiday adlı bir fontta karar kıldım. ‘Arkadaşım Janna’ adlı hikayedeki Janna‘nın el yazısı dışında bütün kitap (başlıklar, durum ve diyalog balonları) bu fontla işlendi. Janna’nın el yazısı olarak 116. ve 117. sayfalarda The Bouquet List adlı fontu kullandım. Kapak yazısını ise yine sanatçının el yazısından türeterek hazırladım.

Bu albümün hazırlık safhaları Sevgili Dostum Nadir Kadıoğlu için de, benim için de (her zamanki gibi) zorlu ama bir o kadar keyifli bir süreç oldu… Şimdi artık bu emeğe değip değmediğini sizler belirleyeceksiniz.

İyi okumalar…

Ormanın İçinden (Through the Woods)

 


İndirme ve Okuma Linkleri:

Ormanın İçinden (Throgh the Woods)
Kitabı bilgisayarınıza indirip CDisplay EX programıyla okumak için BURAYA (88 Mb);

İndirmeden okumak isterseniz lütfen aşağıdaki resme vaya mobil cihaz kullanıyorsanız Continue to Publication yazısına tıklayınız.

 

 

 

Yazar hakkında

Halil Gürdal Gürak

1959 yılında İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi / Teknik Eğitim Fakültesi / Matbaacılık Bölümü / Reprodüksiyon ana bilim dalı mezunu. Çeşitli tarihlerde Cem Yayınevi, Altan Matbaacılık, Yapı Endüstri Merkezi Yayın Bölümü, NESA Basın-Yayın A.Ş.'de çalıştı ve emekli oldu. Sinema, kitaplar ve çizgi romanlar özel ilgi alanları.

4 yorum

Yorumu formunu geç

  1. Can Avar

    Teşekkür ettim

    1. Halil Gürdal Gürak

      Ben de size teşekkür ettim.

  2. Nadir Kadıoğlu

    Kıymetli Dostum Gürdal,
    Albümü bir on-line okuma uygulamasına da yükleyip sayfana koyman güzel bir yenilik olmuş. Diğerleri için de aynısını yapmışsın. Eline sağlık.
    Başarılarının devamını dilerim.

    1. Halil Gürdal Gürak

      Teşekkürler sevgili dostum.
      Selamlarım ve sevgilerimle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir