«

»

Oca 18 2017

El Yazısıyla Balonlama Denemesi

balonlamaEl Yazısıyla Balonlama Denemesi

 

Merhaba Sevgili Okur,

Öğrenmenin sonu yokmuş.
El yazısıyla balonlamayı denemekle birçok yeni şey daha öğrendim.

El yazısıyla balonlama yapabilmek için, sadece el yazınınızın görece düzgün olması yetmiyormuş. Bir çok başka ‘zorundalık’ da varmış…
Örneğin, yazarken gönyeli yazmak zorundasınız; harf aralıklarına (espaslama) ve satır aralıklarına dikkat etmek zorundasınız, yazıyı balonun şekline ve büyüklüğüne göre ayarlamak -kimi zaman ortalamak– zorundasınız, ilgili metni balonun içine sığdırmak zorundasınız ve en önemli şeylerden birisi de ‘yanlış yazmamak’ zorundasınız…
İşte, balon yazmaya başlarken bunca ‘zorundalık’ sizi bekler olunca, ister istemez kasılıyor ve yapmayacağınız varsa bile yanlış yapıyorsunuz.

balonlama

Bu çalışma sırasında yaşadığım en büyük handikaplardan biri de elimin çabuk yorulması oldu… Yorulunca, yazınız bozuluyor ve elinizi dinlendirmeden devam edemiyorsunuz.
Bilmem, son zamanlarda uzunca bir şeyler yazmayı denediniz mi? Klavye çıkınca mertlik bozulmuş… Artık klavye tuşlarına öylesine alışmışız ki; elyazınızla bir şeyler yazmaya kalkıştınız mı, kısa bir süre sonra el adaleleriniz kasılıyor ve düzgün yazamaz hale geliyorsunuz.
İtiraf etmeliyim ki, kimi balonlarda yazıları ortalamak için veya kötü yazdığım yerleri düzeltmek için yine bilgisayara başvurmak zorunda kaldım (Ancak düzeltmede, yine kendi el yazımla ürettiğim harfleri kopyala-yapıştır yaptım. Yanlış anlaşılmasın.)

Böyle bir denemeyi yapma konusunda beni cesaretlendiren çok değerli dostum Nadir Kadıoğlu‘na gönülden teşekkür ederken, “İyi ki varsın photoshop” diyor;
Çocukluk yıllarım(ız)da okuduğum(uz) tüm çizgi romanları el yazılarıyla birer sanat eserine dönüştüren gerçek ‘usta’ları saygıyla ve sevgiyle yad ediyorum.

 


 

Linkler:
Kara Kedi (Black Cat)
Hikaye: Edgar Allan Poe
Çizen: Bernie Wrightson
El Yazısıyla Balonlama: H. Gürdal GÜRAK

Kitabı bilgisayarınıza indirmek ve CDisplay EX programıyla okumak için BURAYA (7 Mb); indirmeden, internet üzerinden okumak isterseniz BURAYA tıklayınız.

 

Yazar hakkında

Halil Gürdal Gürak

1959 yılında İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi / Teknik Eğitim Fakültesi / Matbaacılık Bölümü / Reprodüksiyon ana bilim dalı mezunu. Çeşitli tarihlerde Cem Yayınevi, Altan Matbaacılık, Yapı Endüstri Merkezi Yayın Bölümü, NESA Basın-Yayın A.Ş.'de çalıştı ve emekli oldu. Sinema, kitaplar ve çizgi romanlar özel ilgi alanları.

3 yorum

  1. Can Avar

    Elinize emeğinize sağlık

  2. Nadir Kadıoğlu

    Değerli Gürdal Dostum, kendi el yazınızı kullanarak balonlama yaparak naçizane önerimi yerine getirdiğiniz için teşekkür ederim. Bir ara bunu kendim de denemeyi düşünmüştüm, ama iyi ki bu işe hiç girişmemişim. Sizin gibi bir profesyonel bile zorlandıysa, ben muhakkak çuvallardım. Aynı zamanda bana nostaljik bir gezinti de yaptırmış oldunuz. Bu arada bilgisayarların olmadığı geçmiş yıllarda balonlama yapan sanatçıların ne gibi zorluklar çektiğini birebir öğrenmiş olduk. Ellerinize sağlık ve yolunuz açık olsun.

    1. Halil Gürdal Gürak

      Yorumunuz için çok teşekkür ederim değerli dostum. Ne olursa olsun, bence aklınızın takılı kalmaması için uygun bir zamanda siz de denemelisiniz. Sevgi ve selamlarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir