«

»

May 24 2016

Crécy

Crecy-kapakÇizgi Roman – 48 sayfa (+Sözlük)

 

Merhaba Sevgili Okur,
Şimdiye kadar okuduğunuz çizgi öykülerden farklı bir deneyime hazır olunuz.
Çizgi Diyarı’ndan Sevgili Dostum Nadir Sıtkı Şinikoğlu’nun hem keşfedip hem de temiz Türkçesiyle Almancadan dilimize kazandırdığı Crécy adlı bu tarihsel cizgi-öykü kitabımız, İngiltere’nin en büyük savaşını anlatıyor.

Kitabın Türkçe balonlamasını ve teknik düzenlemelerini ise ben gerçekleştirdim.
Şimdi Nadir Sıtkı Şinikoğlu‘nun kitap ve anlatılan öyküyle ilgili giriş yazısını okuyalım isterseniz:

 

YÜZYIL SAVAŞLARININ GERÇEKÇİ ÖYKÜSÜ

Savaşta yer alan bir okçunun ağzından anlatılan ve bir çizgi romanda alışık olduğumuzdan çok daha fazla argo kullanılan bu eser İngilizler ile Fransızlar arasında yapılan Yüzyıl Savaşları’nın (1337-1453) önemli muharebelerinden biri olan Crécy savaşını oldukça gerçekçi bir dilde yansıtmaktadır.
Çeşitli tarihçiler farklı veriler sunmasına rağmen, genel görüşe göre muharebeye katılan İngiliz ordusu 15.000, Fransız ordusu 30.000 kişiden oluşmaktaydı (o dönemde İngiltere’nin nüfusu 4 milyon, Fransa nüfusu 15 milyondu). Fransa ordusu ağırlıklı olarak atlı ve zırhlı şövalyeler ve paralı askerlerden oluşurken, İngiliz ordusunda 1500 civarında şövalye, 7500 okçu, 6000 piyade vardı. O yıllarda Fransa’da düzenli askerlik olmadığından savaş gücü olarak eğitimli aristokrat sınıfından şövalyeler kullanılıyordu. At-silah-zırh temini dönem koşullarında pahalı olduğundan köylünün birinin şövalye olarak savaşa katılması neredeyse imkansızdı. Sadece savaşılan bölgenin halkı kafa sayısını arttırmak amacıyla piyade olarak askere alınıyordu. İngiliz ordusu ise Fransızların aksine halktan gelen okçulara dayanmaktaydı. Bir önceki yüzyılda ağır silahlı ve bir kere hareketlendikten sonra neredeyse durdurulamaz olan ağır silahlı şövalyeler savaşların kaderini belirlerken, İngilizler uzun menzilli silahların avantajlı bir durumda konumlandıklarında bir savaşın kaderini değiştirebileceğini 1333’de İskoçlar ile yapılan Halidon Hill savaşında görmüşlerdi. Okçuları yetiştirmek ve donatmak masrafsızdı. Ayrıca işgal edilen bir ülkede yağmalarla elde edilebilecek ganimet, geçim zorluğu çeken İngiliz köylülerince kolay para kazanma yolu olarak görüldüğünden, kolaylıkla gönüllü okçular bulunabiliyordu.

Crécy savaşının sonunda İngiliz kayıplarının 300 civarında olduğu, Fransız kayıplarının ise 2500 civarı şövalye olmak üzere 8.000 civarında olduğu sanılmaktadır.

Crécy savaşı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenlere Bernard Cornwell’ın 2000 yılında yazıp 2005 de ülkemizde Koridor Yayıncılık tarafından basılan Kutsal Kasenin Peşinde üçlüsünü okumalarını tavsiye ederim. Bu dizi de bir okçunun ağzından anlatılmakta olup; dönem, silahlar, gelenek ve görenekler, okçuluk, şövalyelik hakkında detaylı bilgi vermektedir. Serinin 1. Cildi olan Şeytanın Atlıları‘nın yaklaşık son elli sayfası Crécy savaşına ayrılmıştır.

Ülkemizde tarih meraklıları haricinde pek bilinmeyen bir savaşın dünya askerlik tarihince önemli kabul edilen bir muharebesini daha önce okuduğum başka eserlerle de karşılaştırıdığımda oldukça gerçekçi anlatan bu eseri severek çevirdim, umarım siz de severek okursunuz.”

Crecy-06TRSÖZLÜK

Nadir Sıtkı Şinikoğlu, kitabı çevirmekle kalmadı, öyküyü daha iyi anlayabilmemiz adına bir de küçük sözlük hazırladı. Böylece öyküde geçen kişiler, yerler, eşyalar vs. ile ilgili olarak özel bir araştırma yapmadan bilgiye kolay yoldan ulaşmamız sağlanmış oldu. Bu detaylı sözlüğü, kitabımızın sonuna eklediğim ek bir sayfada verdim.
Tavsiyem, kitaba başlamadan önce sözlüğü bir gözden geçirmenizdir.
WarrenEllis_RauloCaceresYAZAR – ÇİZER

WARREN ELLIS, 16 Şubat 1968’de İngiltere Essex’te dünyaya geldi. The South East Essex Sixth Form College’da eğitim gördü. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra 1990’da kısa ömürlü bağımsız Deadline dergisinde yayımlanan 6 sayfalık hikâyesi ile yazarlık kariyerine başladı. ABD’deki çizgi roman sektörüne girişi 1994’de Marvel Comics firmasının Hellstorm: Prince of Lies dergisinin 12. sayısını yazarak gerçekleşti. 21 sayı süren derginin sonuna dek yazarlığını yaptı. 1997’de çizer Darick Robertson ile beraber ismine tanınırlık kazandıran Transmetropolitan serisini yarattı. Ellis’in ilk romanı olan Crooked Little Vein 2007 yazında William Morrow tarafından yayımlandı. (Vikipedi)

RAULO CÁCERES, 20 Şubat 1976 doğumlu İspanyol çizgi roman sanatçısı. Daha çok Warren Ellis ile birlikte kotarıp Avatar Press tarafından yayınlanan çalışmalarıyla tanındı (Belladonna-2007, Gravel-2008, Crossed: Psychopath-2011). (Wikipedia)

 

TEKNİK DETAYLAR

Çizgi öykümüzün balonlamasında genel olarak 10Centcomics adlı fontu kullandım. Orijinaliyle aynı olmak üzere font boyutunu 11,8 punto, satır arasını 13 punto olarak uyguladım.
Öykünün ilk karesinde yer alan AĞUSTOS 1346 yazısının fontu Spellcaster.
Künye kısmında Colonna MT, öykü içindeki haritalarda Beniolo fontunu kullandım. Kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısının başlığı Futura Condensed Bold, ana text ise Times New Roman fontuyla gerçekleştirildi.
Balonlamada Almanca’dan Türkçe’ye çevrilmiş metinler fazla sıkıntı yaratmadı. Genel olarak metinler balonların içine sorunsuzca sığdı. Tabi burada hece kesme kurallarına azami ölçüde dikkat ettiğimi de belirtmeliyim. Ancak üç-beş yerde metinlerin balona sığmadığı oldu. Bu durumlarda da metni kırpmak yerine balonu biraz büyüterek sorunu çözdüm.

Ben kitabı balonlarken zaten detaylıca inceledim ancak böylesi güzel ve değişik tatlar içeren bir öyküyü tüm işlemler bittikten sonra ağız tadıyla bir kez daha okudum.
Umarım siz de okurken bizim aldığımız keyfi alırsınız.

İyi okumalar…

 


 

İndirme ve Okuma Linkleri:

Kitabı bilgisayarınıza indirmek ve CDisplay EX programıyla okumak için BURAYA (52 Mb);

İndirmeden okumak isterseniz lütfen aşağıdaki resme vaya mobil cihaz kullanıyorsanız Continue to Publication yazısına tıklayınız.

 

 

Yazar hakkında

Halil Gürdal Gürak

1959 yılında İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi / Teknik Eğitim Fakültesi / Matbaacılık Bölümü / Reprodüksiyon ana bilim dalı mezunu. Çeşitli tarihlerde Cem Yayınevi, Altan Matbaacılık, Yapı Endüstri Merkezi Yayın Bölümü, NESA Basın-Yayın A.Ş.'de çalıştı ve emekli oldu. Sinema, kitaplar ve çizgi romanlar özel ilgi alanları.

3 yorum

  1. Tayfun Candan

    Çocuk yaşlarda Pekosbil, Kinova, Çelik Bilek (Teksas), Tommiks, Süpermen gibi, basit çizgi dergiler okurdum. Kendi çapında neredeyse bir sanat eseri olacak bir çizgi romanı, Internet ortamında, PDF dosya formatında izleyip okumak, birşeyler öğrenmek benim için zevkli oldu. Emeği geçen herkese, sevgi ve saygıyla teşekkür ederim.

    1. Halil Gürdal Gürak

      Teşkkürler Tayfun abi. Sayfayı beğenmeniz beni mutlu etti. Selamlarım ve sevgilerimle…

  2. Abdulkadir Bozdoğan (kadirnip)

    Güzel sunum ile birlikte, harika paylaşım için, çok teşekkürler… Çok beğendim… Elinize sağlık…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir