«

»

Kas 10 2016

İnteraktif Resimli Roman – Demo

İnteraktif Resimli Roman
– Demo –

 

Merhaba Sevgili Okur,

Film klipleri, ses efektleri ve hareketli resimler içeren bir resimli roman okumak nasıl olurdu? İşte “İnteraktif (etkileşimli) Resimli Roman Demo” bu sorunun yanıtını arıyor.

Evet, arada bir de olsa, çizgi roman – resimli roman dünyasındaki deneysel çalışmalarıma devam ediyorum… Ve bugün sizlerle etkileşimli resimli roman okuma üzerine hayal ettiğim ve hazırladığım bir demo çalışmasını paylaşacağım.

İlk önce, “Bu demoyu deneyimleyebilmek için için ne yapmalıyım?” sorusuna 3 ‘basit’ adımlı bir yanıt vermek istiyorum:
.

1) Bilgisayarınızda  PowerPoint 2010   kurulu olmalı.

2) Eğer yoksa, hiç sorun değil. Yazı sonunda linkini verdiğim  PowerPoint Viewer 
(gösterici) programını bilgisayarınıza indirip, kurunuz (kurulumu çok basit).

3) Sonrasında  demoyu   da indirip çift tıklayarak ilginç bir deneyime hazır olunuz.

 

DEMO HAKKINDA…

Şimdi, bu çalışmayla ilgili olarak notlar halinde açıklamalar yapmak istiyorum:

 Demoyu PowerPoint‘in 2010 versiyonuyla hazırladım. Sanırım PowerPoint denilince okul müsameresi tadında şeyler geliyor aklınıza. Ancak farklı bir deneyim yaşayacağınıza emin olabilirsiniz.

– Programın çalışmasını Windows 7 ve Windows XP (32 bit-64 bit) işletim sistemine sahip PC bilgisayarlarda test ettim.

– Demo programını, üzerine çift tıklayarak çalıştırabilirsiniz. Program sırasında klavye tuşları aktif olmayacaktır. Programı, ilgili butonlara farenizle tıklayarak yürütebilirsiniz.

– İlk çalıştırmada “Yardım” sayfasını görüntülemeyi unutmayınız. Programda tıklayacağınız butonların görevleri bu sayfada açıklanmıştır. Yardım sayfasının ön görüntüsünü aşağıdan da inceleyebilirsiniz:

.
.
PROGRAM DÜĞMELERİ

– Programda kullanılan butonları, ilk kullanımda kolaylık sağlaması açısından özellikle büyük boyda ve canlı renklerde tasarladım.  Elbette ki gerçek bir resimli roman deneyiminde bu butonların daha az dikkat çekici renklerde ve daha küçük boyutlarda hazırlanması gerekecektir.

– Demodaki örnek öykü, daha önce bu blogda paylaşmış olduğum “Kiralık” adlı resimli roman çalışmamdır (Konuya BURADAN ulaşabilirsiniz). Elbette bu bir çizgi roman olsaydı daha iyi olurdu. Ancak “Kiralık”ı kendim hazırladığım için tüm katmanlar (konuşma balonları, paneller vs.) açık olarak elimde mevcuttu. Kısacası, üzerinde oynamak ve efekt uygulamak açısından çok uygundu. Tercih sebebim budur.

 

5 FARKLI İNTERAKTİF OKUMA DENEYİMİ

– Demoda, başlayıp biten bir öykü yok. Kapak haricindeki toplam 5 sayfanın her birinde değişik etkileşimli okuma teknikleri denedim. Örneğin, bir sayfada ses ve görüntü efektleriyle atmosfer yaratılması denenirken, diğer birinde de aynı sayfayı farklı dillerde okumayı deneyimleyebileceksiniz. Sayfaların ortak olan yanı ise, hep sizin kararlarınızla ilerleyecek olmalarıdır.

Demonun 5. ve son sayfasında ise daha ilginç bir çalışma var… Burada, aynı sayfada başlayıp biten bir öykü göreceksiniz. Tabii tek sayfalık bir kurmaca olduğu için öykü biraz absürt oldu. Ancak buna fazla takılmayınız, çünkü bu sayfada kare kare ilerlerken, aradaki seçim ekranlarıyla öykünün gidişatını ve sonunu siz belirleyeceksiniz. (Sanırım bu sinemada denenen bir olay. Özel gösterim salonlarında, filmin belli bir yerinde seyircinin bir seçim yapması isteniyor. Her koltukta bulunan butonlar aracılığıyla seyirci seçimini yapıyor, çoğunluğun verdiği karara uygun olarak da film bambaşka bir mecrada devam edebiliyor ve farklı sonlara ulaşabiliyor.)

.
.
AÇILIŞTAKİ 2 DAKİKALIK FİLM KLİBİ

– Demonun açılışında 2 dakikalık bir film klibi var. İsterseniz bu ekranı geçebilirsiniz. Ancak her şeye rağmen bir kez izlemenizi tavsiye ediyorum. Atmosfer yaratılması ve ardından kitap kapağının animasyonunu desteklemesi açısından bunu görmelisiniz. (Film klibini izlerken ses-görüntü senkronunu etkilememek için, klavyenizden herhangi bir tuşa dokunmayınız.)

*               *               *

Son olarak, bunun deneysel bir çalışma olduğunu başta söylemiştim…
Gelecekte bu tür çalışmalar yapmalı mıyız? Yapacaksak da ne tür geliştirmeler uygulayabiliriz? gibi soruların yanıtını bulabilmek için görüşleriniz çok önemli. Bu nedenle, mümkünse bu yazının sonundaki ‘Bir Cevap Yazın’ bölümünde düşüncelerinizi paylaşınız…

Dilerim hoşça vakit geçirirsiniz.

 



Linkler:

1) Demoyu bilgisayarınıza indirmek için BURAYA (83 Mb);
2) PowerPoint Wiewer (gösterici) programını indirmek için BURAYA (60 Mb) tıklayınız.

.
.

Yazar hakkında

Halil Gürdal Gürak

1959 yılında İstanbul'da doğdu. Marmara Üniversitesi / Teknik Eğitim Fakültesi / Matbaacılık Bölümü / Reprodüksiyon ana bilim dalı mezunu. Çeşitli tarihlerde Cem Yayınevi, Altan Matbaacılık, Yapı Endüstri Merkezi Yayın Bölümü, NESA Basın-Yayın A.Ş.'de çalıştı ve emekli oldu. Sinema, kitaplar ve çizgi romanlar özel ilgi alanları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir